Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Vitamini B kompleksa za podizanje energije i dobro raspoloženje

Kompleks B često se naziva i energetskim vitaminima, no biti će istinitije ako te vitamine zamišljamo samo kao ključeve koji otključavaju porast energije i blagostanja.

Mnogi od nas su zbunjeni jer ne znaju koji nam je pojedinačni vitamin B uopće potreban. No bez brige, B kompleks pomaže u pokrivanju gotovo svih. Postoji nekoliko različitih vrsta vitamina B, a svaki oblik ima malo drugačiju ulogu u tijelu i pojedinačno je važan. Neki funkcioniraju zajedno u skupinama, pa je presudno postići dobru ravnotežu svih. Nedostatak jednog vitamina ili povećana potreba za njim uzrokuje povećanu potrebu i za drugima u ovoj skupini.

Upoznajmo važne vitamine B!

Što su vitamini B kompleksa?

Skupina vitamina B ima više od 12 vrsta vitamina. Ljudskom tijelu potrebno je samo 8, a s obzirom na to da su neophodni, zajednički ih nazivamo B kompleksom. Pojedinačni vitamini B klasificirani su prema određenim imenima i brojevima (npr. B1, B2, folna kiselina itd.).

Tiamin, poznat kao važan vitamin B1, bio je jedan od prvih organskih spojeva koji je prepoznat kao vitamin već 1930-ih. Povezan je s metabolizmom ugljikohidrata i aminokiselina razgranatog lanca (proteini); pomaže oslobađanju energije iz hrane, potiče taj proces.

Zašto trebamo vitamine B skupine?

Vitamini B djeluju kao koenzimi koji pomažu tijelu da dobije energiju iz hrane i brinu se o metaboličkim procesima (metabolizam lipida, metabolizam proteina, metabolizam šećera). Koristi vitamina B za naše zdravlje su brojne. Vitamini skupine B pomažu u održavanju našeg živčanog sustava zdravim i podržavaju naše tijelo u razgradnji hrane kako bi moglo iskoristiti energiju koju koristi kao gorivo. Oni imaju ključnu ulogu u zdravlju kože, zdravlju jetre, stvaranju crvenih krvnih stanica, živčanom sustavu te dobrom apetitu.

Iako se svakodnevni unos esencijalnih vitamina B može osigurati zdravom i uravnoteženom prehranom, oni su topivi u vodi i stoga se ne pohranjuju u tijelu. To znači da ih svakodnevno moramo unositi. S obzirom na današnji način života, našu prehranu može se obogatiti i nadopuniti prirodnim dodacima prehrani poput svestranog B kompleksa.

Kako možeš primijetiti da ti fali vitamina B kompleksa?

  • teže koncentriranje prilikom stresnih situacija
  • umor i “burnout”
  • česte prehlade i glavobolje
  • nizak nivo željeza u krvi

B vitamini i vježbanje

Kompleks vitamina B u velikim količinama potreban je onima koji često vježbaju, bave se sportom ili mršave. Razni vitamini B skupine igraju važnu ulogu u metabolizmu. Na primjer, vitamin B1 pomaže tijelu da pretvori glukozu u energiju, ubrzavajući potrošnju glikogena. Vitamin B2 može pomoći pri sagorijevanju masti. Vitamin B6 može djelovati zajedno s vitaminom B1 koji sprečava gubitak mišićne mase tijekom vježbanja jačajući mišiće. Vitamin B12 ubrzava metabolizam i iskorištavanje masti, šećera i bjelančevina. Uz to, vježbanje zahtijeva veliku potrošnju vode, što će vjerojatno rezultirati gubitkom vitamina topivih u vodi, uključujući vitamine B i vitamin C. Dugotrajno aerobno vježbanje može povećati oksidativni stres stoga je vrlo važno pratiti unos antioksidansa kako bi se izbjegnule stanične ozljede i drugi problemi.

 

Koji vitamin B je najvažniji? Nemoguće je reći.

“Svi imaju vrlo važnu ulogu,” rekla je Roxanne Moore, registrirana nutricionistkinja na Odjelu za obrazovanje u Marylandu i predstavnica Američkog udruženja za dijete. Raznolika, zdrava prehrana nemasnog mesa, šarenog povrća i cjelovitih žitarica obično samo predstavlja osnovu za dovoljan unos vitamina B skupine.

Skupina od 8 vitamina uključena je u vitalne procese u tijelu.

Neuravnotežena prehrana, stroge dijete i puno stresa dovode do nedostatka određenog vitamina. Vitamini B su ti koji tijelu uglavnom pomažu da iskoristi energiju iz konzumirane hrane. Oni se brinu o proizvodnji energije i njeguju stanice dok hrana stiže na krajnje odredište.

 

  • Vitamin B1 (tiamin)
    Vitamin B1 sudjeluje u radu mišića, živaca i srca. Regulira metaboličke procese i probavu, a također ima važnu ulogu u oslobađanju energije iz glukoze. Vitamin B1 nalazi se u većini namirnica, uključujući povrće, svježe i suho voće, jaja, jetru i cjelovite žitarice.
  • Vitamin B2 (riboflavin)
    Vitamin B2 sudjeluje u metabolizmu energije u tijelu, podupire živčani sustav i uklanja toksine iz krvi. Održava kožu, kosu i nokte zdravim i čvrstim. Izvori hrane uključuju mliječne proizvode, meso, ribu, rižu, jaja i obogaćene žitarice za doručak.

 

  • Vitamin B3 (niacin)
    Niacin (nikotinska kislina) održava zdravlje probavnog sustava, ublažava glavobolju, poboljšava cirkulaciju krvi, pridonosi normalno funkcioniranju živčanog sustava i daje koži zdrav izgled. Dobri izvori niacina su meso, riba, pšenično brašno, jaja i mliječni proizvodi.

 

  • Vitamin B5 (pantotenska kislina)
    Vitamin B5 ima nekoliko funkcija, između ostalog važan je za zaštitu i upravljanje emocionalnim i fizičkim stresom, poboljšava vitalnost i usporava proces starenja. Glavni izvori su jaja, govedina, bubrezi, kvasac, meso i povrće.

 

  • Vitamin B6 (piridoksin)
    Piridoksin je važan u kataliziranju reakcija koje uključuju masti, ugljikohidrate i aminokiseline u krvi, mozgu i stanicama kože. Vitamin B6 nalazi se u širokoj paleti hrane kao što su svinjetina, perad, riba, kruh, cjelovite žitarice, jaja, povrće, soja, kikiriki i mlijeko.

 

  • Vitamin B7 (biotin)
    Biotin je oblik vitamina B koji je važan u metabolizmu masnih kiselina i ugljikohidrata. Bakterije koje prirodno žive u našim crijevima mogu proizvesti biotin, a biotin se također prirodno nalazi u mnogim namirnicama.

 

  • Vitamin B9 (folat)
    Folat je uključen u razvoj embrionalnog živčanog sustava, sintezu proteina i rast stanica. Žene u reproduktivnoj dobi i one koje planiraju trudnoću trebaju uživati ​​u prehrani bogatoj folatima, poput zelenog lisnatog povrća, mahunarki, sjemenki, jetre, jaja, žitarica i agruma.

 

  • Vitamin B12 (kobalamin)
    Vitamin B12 ima nekoliko važnih funkcija i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca te podržava normalno funkcioniranje živčanog sustava i oslobađa energiju iz hrane koju jedemo. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju novih stanica, crvenih krvnih stanica i timidina, ključnog gradivnog nasljednog materijala u svakoj stanici. Strogim vegetarijancima i veganima nedostaje vitamin B12, jer se nalazi samo u hranjivim sastojcima životinjskog podrijetla.

 

Postoji dakle osam važnih vitamina. Za svaki od ovih vitamina izračunate su preporučene dnevne količine koje prosječna osoba dnevno treba unositi kako bi ostala zdrava. Dodatak B-vitamina stoga kombinira svih osam u jednoj mjerici, koja se umiješa u vodu i osigurava svakodnevni preporučeni unos svakog od njih.

Babe’s B Kompleks – vitamini, koji u tijelu imaju razne važne uloge.

  • 50 mg (100 % NRV) B kompleksa po dozi
  • Sadrži 7 vitamina iz B skupine
  • Pridonosi normalnim živčanim funkcijama
  • Pridonosi podizanju energije
-25%

Babe’s B Kompleks

Dodatak prehrani

Aktiviraj svoje zdravje z dodatkom Babe’s B kompleksa
  • Doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava
  • Sprječava umor i iscrpljenost
  • Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • 50 mg B-kompleksa po dozi
150g | za 30 dana
Redovna cijena: 7,61 
5,71 
Nije na zalihi

Preporučen dnevni unos

Preporučena dnevna doza vitamina B2 za odrasle osobe je 1,2 mg do 1,7 mg, za trudnice 1,6 mg, za dojilje 1,8 mg. Preporučene vrijednosti za B12 su 2 mg dnevno za odrasle, 2,2 mg dnevno za trudnice i 2,6 mg dnevno za dojilje. Preporučeni dnevni unos folne kiseline (B9) je 400 μg dnevno.

Preporučena dnevna količina Babe’s B Kompleks praha je 5g (1 mjerica). Umiješajte čašu vode i unesite čim se prašak otopi. S 5g praha konzumiramo 50mg B-kompleksa koji zadovoljava dnevne potrebe za ovom skupinom vitamina.

Uz Babe’s B Kompleks u prahu postići ćemo prvi korak u pravom smjeru!

Odgovori

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-30%
Babe’s Magnezij

Ukusan napitak s magnezijevim citratom za optimalnu apsorpciju

13,10  9,16 
-20%
Bye Bye Cellulite

Učinkovit piling za lijepe noge bez celulita

27,90  22,33